Hoppa till sidans innehåll

Reportage Ljusnan 080826

26 AUG 2008 09:03
Rotebergs egen Robin Hood?
Det skulle man kunna kalla Lina Björklund för - färsk SM-guldmedaljör i bågskytte.
I helgen vann hon klassen 3D när årets mästerskap genomfördes vid Ekenäs slott i Östergötland.
  • Skapad: 26 AUG 2008 09:03

- Jag har fått blodad tand igen och nu har jag nått mitt delmål, att få vara med i EM i Spanien i oktober, säger Lina.
29-åriga Lina Björklund har gjort en strålande comeback som bågskytt. Efter ett fem år långt uppehåll plockade hon upp bågen igen för drygt ett år sedan - och redan har hon hunnit med att ta fyra SM-medaljer.

Det senaste kom i helgen
då hon vann klassen 3D efter två dagars skytte i tuff terräng.
- På lördagen var det mycket stolpe ut då pilarna satt en centimeter på fel sida strecken. Men på söndagen sköt jag dit jag siktade och fick till ett bra skytte, säger LIna, som slutade på 601 poäng, 33 poäng före tvåan.
Men segerglädjen grumlades, i varje fall ite, av att många utav målen satt vid stenar och klippor. Det gjorde att tre pilar, värda 300 kronor styck, fick slängas i sopkorgen.
- Jag frågade varför de ställde våra mål så dumt till, då sade de åt mig att köpa billigare pilar. Men man måste ju använda det som fungerar, säger Lina.

Mer glädjande var i så fall
biljetten till EM som avgörs i Spanien den 14-18 oktober. För 3D är det premiär i ett internatonellt mästerskap - något som gör att Lina inte har någon som helst koll på motståndet.
- Nej, jag har ingen aning. Men jag åker ner för att göra mitt bästa så ser vi hur långt det räcker. Jag vet ju vad jag kan nu, säger hon.
Med knappa två månader på sig komer det närmaste tiden att bli intensiv. Från att ha tränat tre gånger i veckan blir det nu en rejäl satsning för att komma till EM i så bra form som möjligt.
- Ja, familjen kanske får stryka lite på foten nu ett tag, det är tur att man har många som ställer upp, säger Lina.

För hennes del inleddes bågskyttekarriären
en sommar i Dalfors då hon sköt några pilar under en "prova-på-dag". Efter det har Lina hunnit med att gå på bågskyttegymnasiet i Olofström och samlat på sig en stor samling av SM-medaljer. 14 guld och totalt 25 medaljer har det blvit som junior och senior. och det är medaljer som kommit i alla tänkbara grenar: fält, jakt, 3D samt i tavla både inomhus och utomhus.
- Men efter gymnasiet då man kom hem så blev det tråkigt, ingen annan höll ju på med det. Så jag slutade 1998, kom tillbaka och slutade igen 2002 för att återigen försöka 2007, säger Lina.
Hittills har det gått över förväntan - nu gäller det bara att pilarna flyger rätt i varma Spanien.

This is a mailto link
25 augusti 2008
Skribent: Lina Björklund


Postadress:
BSK Edsbyn - Bågskytte
Sporthallsvägen 5b (ej lokalen), Gamla Faluvägen 1
82832 Edsbyn

Besöksadress:
Gamla Faluvägen 1
82832 Edsbyn

Kontakt:
Tel: +46703944699
E-post: This is a mailto link...

Se all info