Hoppa till sidans innehåll

3D-SM 2008-08-23

25 AUG 2008 00:56
Detta SM var mitt (Linas) första 3D-SM och andra gången som jag någonsin sköt 3D så förväntningarna borde inte ha varit särskilt stora, men så var det inte. Jag vet vad jag klarar av att skjuta och vad min konkurrenter presterar så en medalj var målet även denna gång.

Tävlingen gick av stapeln i markerna kring Ekenäs slott mellan Linköping och Norrköping. En mark som innebar fin natur i bokskogarna men en svår och stenig bana.

  • Uppdaterad: 25 AUG 2008 17:39

Dag 1

Tja, vad ska man säga? Andra gången jag skjuter 3D å jag tror ju knappast att jag någon gång kommer att skjuta en bana som är svårare än den här! En skytt lär ha sagt "ytterligare ett mål som är sponsrat av Easton". För dig som inte vet kan jag informera att Easton är en piltilverkare!
  Det känns som att banläggaren vill lägga enbart långa mål, för de flesta målen är mellan 25 och 30 meter. 30 meter är nämligen mitt längsta avstånd. Det blev ganska ensidigt, men banan har ställt höga krav på oss skyttar. Somliga mål innebar antingen träff i djuret eller en krashad pil. Det var mycket stenar bakom och några mål står mitt framför stora stenar eller murar. Ganska psykiskt påfrestande då ytterligare en orsak gör att man gärna vill träffa. Fokus tas bort från själva skjutningen och man blir mer inriktad på att INTE missa.

Jag har haft många "stolpe ut" där jag varit en centimeter från den högre poängzonen. Man får 15 p. för hjärtat, 12 p. för lungan och 7 p. om man träffar djuret. Jag har idag börjat med väldigt många sjuor och det är retsamt. Efter lunch sköt jag mycket bättre på de sista 15 målen av de 30 vi har skjutit idag. Insåg att avstånden var långa och att det bara var att gilla läget. Kändes som att det inte kunde gå mycket sämre så då vände det och blev bättre.

För övrigt så är banorna fina med härlig terräng runt Ekenäs slott. Ganska halt på mossan på klipporna och en hel del klättrande på klippor, men helt ok.

Jag leder med några poäng så det är bara att bita ihop och försöka skjuta ännu bättre i morgon om det här ska hålla

 

Dag 2

Morgonen började som vanligt med en smått jäktig frukost eftersom söndagarna nästan alltid börjar tidigare än lördagarna, så att det inte ska dra ut så på tiden med prisutdelningarna.

Vi var på tävlingsplatsen runt åtta och jag fick besök av förbundskaptenen ganska omgående som uppmanade mig att inte åka hem förrän han fått prata med mig. Han log mot mig och det kan bara innebära en sak!!! Kanske lite taskigt då pressen ökar, men jag vände på det och såg det som en orsak till att slappna av och bara skjuta och ha skoj. Jag skulle ju ändå bli tillfrågad.

Tävlingen satte igång och vi var samma gäng idag som igår. Det var jag och Annelie i DK19, två grabbar HK13 å en kille i HK10. Med andra ord; två sölkorvar och tre som skjuter i blixtens hastighet. Detta resulterade i att vi idag, liksom igår, nästan hela tiden gick ifatt patrullen framför som bestod av sex som tog god tid på sig. Sånt kan bli lite jobbigt så vi slog ner på takten och satt och pratade, men var snart ifatt dem framför igen.

Skjutningen har fungerat bättre idag. Jag har varit grymt stark och det har även synats på min linjering så jag kunde hålla som på 20 meter fastän det var så långt som 27 meter. Helt otroligt! Sånt kan bli lite förbryllande för det gäller att lita på att det stämmer och inte börja fega, för då går det ganska snabbt illa.
  Dagens bana var lika spännande som gårdagens. Fanns det en stor sten i skogen så kunde man ge sig den på att målet stod framför. Jag sköt i en sten idag och den pilen brydde vi oss inte ens att leta så noga efter, för den var definitivt trasig.
  Jag träffade tre funktionärer som lägligt stod vid ett mål där en klippvägg hade en liggande hjort framför sig. Jag ifrågasatte om de var tvungna att lägga alla mål med sten som backstop, och bjöd in dem att skjuta banan själva så fick de se hur glada de var efter att ha skjutit bort 900 kronor i pilkostnad. Svaret jag fick var "skjut inte med så dyra pilar!" (Jag tror inte att jag behöver beskriva min reaktion)

Poängen idag blev det 33 poäng mer än igår och jag hade faktiskt nästan ingen stolpe ut och jag sköt bara bort mig på två mål även om jag hade tre bompilar. Det är sånt man måste räkna med. Vi skjuter ju trots allt på en-meter-långa krokodiler som är i storlek som en 10-kilos gädda så visst måste man räkna med att man bommar. Att man däremot ska behöva skjuta sönder så många pilar är helt onödigt och jag har under de här två dagarna inte hört någon som har sagt motsatser. Hållen var för långa, banan var för ensidig och målen var idiotiskt placerade. Annars var det en bra arrangerad tävling med fina banor runt slottet, bra mat och duktiga funktionärer.

Det blev som sagt ett guld och det är jag mycket nöjd med även om jag önskat mer poäng. Förbundskaptenen kom med det glädjande resultatet som jag önskat, så den 14-18 oktober skjuter jag 3D-EM i  Punta Umbria, sydväst om Sevilla i Södra Spanien. Visserligen "bara" ett EM men skytte i soliga Spanien i oktober klingar mycket högre än regniga Wales nästa vecka där Fält-VM går av stapeln!!!
  Jag har tittat på foton från den här mysiga staden och även upptäckt att det kommer vara runt 30 grader där i oktober. Jag tror att jag kommer överleva den här resan!

 

RESULTATLISTA

 

BILDER

Skribent: Lina Björklund


Postadress:
BSK Edsbyn - Bågskytte
Sporthallsvägen 5b (ej lokalen), Gamla Faluvägen 1
82832 Edsbyn

Besöksadress:
Gamla Faluvägen 1
82832 Edsbyn

Kontakt:
Tel: +46703944699
E-post: This is a mailto link...

Se all info